Barcelona Aging CoL.Laboratory crea un robot que ajuda a menjar a pacients que no poden fer-ho sols

27/10/2022

Grup Efebé

El primer ‘Living Lab’ català (Barcelona Aging CoL.Laboratory) crea un robot que ajuda a menjar a pacients que no poden fer-ho sols. El primer prototip de robot ha estat adaptat a nivell de software i hardware per poder assistir persones amb dificultats per alimentar-se per si mateixes. Està dissenyat per investigadors de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial. En el marc del Laboratori Obert de Robòtica Assistencial (LabORA), amb professionals del Parc Sanitari Pere i Virgili. A més, ha comptat amb la implicació de les institucions que formen part del Living Lab.

Barcelona Aging CoL.Laboratory

Les deu entitats de renom que formen el BALL són les següents: Parc Sanitari Pere Virgili, Vall d’Hebron Institut de Recerca, Institut de Robòtica i Informàtica Industrial, CSIC-UPCFacultat de Ciències de la Salut Blanquerna, l’Institut Borja de Bioètica, Universitat Oberta de Catalunya, Fundació iSocial, Grup Efebé, Qida, UniversalDoctor i Fatec – Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya.

Durant el mes de febrer es van realitzar sessions participatives amb professionals i persones grans ateses al Parc Sanitari Pere Virgili. Allà hi van exposar les necessitats a les quals creien que havia de donar resposta el robot per fer-lo més humà. Les seves aportacions van servir per confeccionar aquest prototip.

Pròximament, pacients del Parc Sanitari amb diferents dificultats que els impedeixen menjar de forma autònoma participaran en la primera prova pilot d’aquest prototip de robot humanitzat que es fa en un entorn real, l’hospitalari, que és on s’aplicarà inicialment el robot.

Tot seguit, un grup de professionals realitzarà entrevistes a les persones grans ateses per comprovar el seu grau de satisfacció. A més, s’observaran de prop les reaccions no verbals durant la prova. Les seves respostes es tindran molt en compte de cara al desenvolupament final del projecte. El robot és molt senzill però, en un futur, podrà reconèixer els gestos facials de la persona gran i interactuar-hi verbalment.

Un robot que millori l’autonomia relacional de les persones grans durant els àpats

El robot ha de contribuir a millorar l’autonomia relacional dels pacients durant els àpats. Ha de proporcionar una major possibilitat d’elecció, una millor imatge d’un mateix i un marge més gran en l’esfera dialògica (afavorint formes de negociació sobre com i què es menja). Un altre avantatge que tindrà l’ús del robot és que els professionals assistencials podran obtenir moltes més dades relatives a l’estat nutricional actual de la persona gran. Això, permetrà personalitzar més l’atenció sanitària i social, adaptant-la a les necessitats i característiques de cada persona.

També cal tenir en compte que l’administració dels àpats genera un entorn d’alta pressió per la càrrega de dependència de les persones grans. A més, és un moment delicat amb l’increment del nombre de persones hospitalitzades amb major grau de dependència i per l’escassetat de professionals als centres. “El nostre objectiu amb el robot és poder dispensar un tracte més curós i personalitzat als pacients, i reduir l’estrès del personal sanitari”, afirma el director d’Atenció Integrada i Recerca del Parc Sanitari Pere Virgili. A més, l’objectiu del projecte és que el robot sigui un suport i no un substitut del personal assistencial, per la qual cosa mai es deixarà el robot sol amb la persona gran.

Josep Carné, president de la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya, entitat sense ànim de lucre, formada per voluntaris i que agrupa les associacions de persones grans del nostre país, explica que “encara que la idea d’un robot que doni de menjar a persones grans ens va tirar enrere inicialment, no podem donar l’esquena als avenços tecnològics i més, si tenen la finalitat de ser una ajuda”. Així mateix, Carné considera que és molt positiu que les persones usuàries tinguin un paper clau en la definició de les característiques del robot.

Posts relacionats

Per poder descarregar el contingut, si us plau faciliti’ns la seva adreça de correu electrònic.

Gràcies! La seva descarrega ja s’ha iniciat!

Alguna cosa ha anat malament, intenteu de nou més tard.

Si us plau revisi els camps marcats.