Centres esportius post Covid-19: com hauran de ser?

21/05/2020

efebe

Moltes persones ja esperen amb ganes el fet de poder reprendre l’esport als centres esportius tal com feien abans i en aquest article parlarem sobre com s’hauran d’adaptar els centres esportius a la “nova normalitat”. Seguim fent front a la situació actual, i encara desconeixem quan arribarà el moment d’obrir els centres esportius a tots els seus socis i treballadors, però hem d’estar preparats per garantir-los seguretat i protecció.

És important adoptar una sèrie de mesures i solucions de bones pràctiques que ajudin al fet que tant el personal que hi treballa com els socis, puguin estar segurs en els centres esportius i puguem garantir el compliment de les normatives de PRL.​ En aquells punts on no puguem garantir un distanciament social haurem de plantejar sistemes de protecció.

Quines són les mesures?

A la tornada als centres esportius, caldrà adoptar mesures d’higiene extremes per garantir tant el benestar propi, com el de la resta de socis i treballadors. A més, és important implementar higiene de mans intensa i contínua en els diferents espais del centre​, incorporant diferents punts amb dosificadors de gel hidroalcohòlic o també paper d’un sol ús als lavabos i sales de fitness.

Per tal de garantir l’aire interior de qualitat, s’ha de fer un manteniment dels equips d’aire adequat i incorporar pautes de ventilació i renovació de l’aire en els diferents espais del centre. També, recomanem l’ús de materials fotocatalítics, que renoven l’aire interior de forma natural, mantenint les superfícies netes amb una sola aplicació. A més, incorporar plantes als espais interiors també és una forma adequada de renovar l’aire interior de forma natural.

Pel que fa a l’ordre i neteja dels espais, és essencial establir pautes de neteja adequades, fent ús de productes de neteja desinfectants, com els fotocatalítics mencionats.​ El fet d’incorporar pautes i cartelleria de sensibilització, permet mantenir una organització en tots els espais del centre. Des de recordar la higiene de mans fins a la senyalització del paviment per crear recorreguts de circulació per evitar aglomeracions.

Com s’hauran d’adaptar els centres esportius?

Entrada i recepció

A l’entrada dels centres esportius post Covid-19, és recomanable la instal·lació d’un detector de temperatura per conèixer directament qui pot estar infectat, que conseqüentment ja no tindrà accés a les instal·lacions durant el temps de quarentena requerit. A més, també es pot incorporar senyalística amb vinils adhesius antilliscants al paviment per indicar la circulació i així mantenir les distàncies de seguretat entre els socis.

Pel que fa a la recepció, es tracta d’un espai en contacte constant amb gent, de forma que es pot incorporar una mampara separadora, que protegeix sense afectar al contacte visual i la comunicació entre les persones. Existeixen mampares com la que podeu veure a la imatge a continuació i també d’altres amb una finestreta per poder intercanviar qualsevol material o papers de registre al centre, entre altres.

 

Bar/Cafeteria

Aquest espai fins ara acostumava a ser molt distès, per tractar amb altres socis i prendre alguna cosa després d’una sessió d’esport. Ara caldrà ser cautelós, de forma que l’aforament s’haurà de reduir incorporant menys taules dins l’espai habilitat per poder garantir les distàncies. Per exemple, a la barra es pot incorporar un tipus de mampara que penja del sostre i compta amb un espai a la part inferior per poder col·locar plats, copes i altres elements per servir als clients.

En aquest espai també és recomanable la incorporació de senyalística, per tal d’indicar quines mesures d’higiene cal seguir, i també cintes de circulació per guiar les cues que es creen dins el bar, amb vinils al paviment per deixar un espai de 2 metres entre cada persona de la cua i així mantenir les distàncies de seguretat entre els socis.

Sala de fitness

A les sales de fitness, si no es poden garantir les mesures, caldrà incorporar barreres físiques amb mampares com a solució.​ Al gimnàs és important que també hi hagi dosificadors de gel hidroalcohòlic i s’apliqui sempre abans d’utilitzar una màquina o fer qualsevol activitat dins del gimnàs que impliqui l’ús de material comú, com ara les peses, les barres o les pilotes grans de pilates, entre altres.

Pel que fa a les classes dirigides, caldrà restringir l’accés a un nombre concret de persones, per poder garantir la distància social requerida. D’altra banda, una opció a tenir en compte és mantenir sessions de fitness online i compaginar-les amb les classes dirigides presencials.

Lavabos i vestidors

A les guixetes dels vestidors caldrà garantir la distància de seguretat amb pictogrames o mampares separadores que indiquin quines es poden usar i quines altres estan bloquejades. A més a més, també podem incorporar senyalística als paviments i a les escales per indicar les de pujada i les de baixada i mantenir les distàncies de seguretat entre els socis. Són pautes de recomanació, sense ser d’obligat compliment, cadascun dels centres esportius post Covid-19 ho gestionarà a la seva manera.

Als lavabos recomanem la instal·lació d’aixetes amb cèl·lula fotoelèctrica amb alimentació amb piles o connexió a la xarxa. A més, amb la mateixa finalitat de garantir la salut i protecció de tots, com menys material toquem amb les mans millor, de forma que també es poden incorporar dispensadors de sabó i dispensadors de paper, ambdós de cèl·lula fotoelèctrica, aconseguint reduir el contacte constant als espais comuns.

Per a més informació sobre el material i equipament específic que recomanem des d’Efebé per adaptar els diferents espais als centres esportius post Covid-19, fes clic aquí per accedir a la presentació completa i especifíca per cada espai, d’acord amb les indicacions que de moment s’han publicat per part del Departament de Salut i el Procicat.

 

Per poder descarregar el contingut, si us plau faciliti’ns la seva adreça de correu electrònic.

Gràcies! La seva descarrega ja s’ha iniciat!

Alguna cosa ha anat malament, intenteu de nou més tard.

Si us plau revisi els camps marcats.