Com han de ser les escoles davant la Covid-19?

31/08/2020

efebe

Les circumstàncies que ha generat el Covid-19 han mantingut les escoles tancades durant més de 50 dies. Efebé ens plantegem com hauran de ser les escoles post Covid-19, què hauran de fer per adaptar-se a la “nova normalitat”.

Seguint les indicacions de les autoritats sanitàries, caldrà adoptar les mesures d’higiene bàsiques per garantir tant el benestar propi, com el de la resta de companys del mateix grup estable de convivència (grup classe + professor). Pels nens i nenes encara és més remarcable, ja que estan acostumats a jugar i estar en contacte proper, compartint joguines, eines i materials. Les estacions de neteja i el gel de mans hidroalcohòlic hauran de trobar-se sovint en diversos espais de trànsit constant. La higiene també significa ensenyar als nens a tossir amb els colzes, deixar de compartir els dinars i tenir precaució mentre juguen.

Les pissarres, escriptoris, estris i material escolar hauran de ser de material fàcil de netejar. A Efebé tractem els materials amb un producte desinfectant fotocatalític, PhotoActiva TB, que un cop aplicat ja és permanent i manté les superfícies netes, eliminant i impedint el creixement de virus i bacteris. És necessària la ventilació dels espais interiors, incorporant també plantes, que generen entorns més saludables, incrementant la productivitat, el rendiment i la creativitat.

A més, cal establir pautes de neteja adequades varies vegades al dia i incorporar senyalització i  cartelleria de sensibilització que ajudin a guiar als infants a interioritzar aquestes mesures.

A Efebé estudiem les necessitats del personal i dels estudiants per garantir la salut i el desenvolupament dels nens i nenes des de fa 20 anys. Estem preparats per garantir la màxima seguretat en entorns adaptats per la tornada a l’escola. A continuació, es detallen algunes maneres de preparar-se per l’inici de l’activitat escolar, contemplant tots els espais dels centres educatius.

Com s’hauran d’adaptar els espais?

Entrada i recepció

Primer de tot, es tracta d’un espai constantment concorregut on recomanem incorporar tauletes amb gel hidroalcohòlic. A més, sol·licitant permís als pares dels alumnes, prendre la temperatura a l’entrar amb l’ús de termòmetres digitals. En cas positiu identificar els contactes i recomanar quarentena. També, una catifa de cautxú, de gran resistència a l’ús, que netegi ja les soles de les sabates per accedir a l’escola. Un aspecte essencial per aquest espai és la senyalització a través de cartells indicadors de mantenir la higiene constant i un ordre i amb un recorregut al terra per indicar el camí que cal seguir, per evitar aproximacions de més de 1,5 metres entre les persones, sobretot a les hores puntes (al matí, al migdia i a la tarda, al portar i recollir als nens i nenes de l’escola).

A la zona de recepció, on molts estudiants i pares i mares acudeixen per resoldre dubtes diàriament, és important comptar amb una mampara separadora de metacrilat, que garanteix la seguretat de tots plegats i no afecta al contacte visual.

Despatxos, tutories i sales de professors

En aquests espais en principi hi acudeixen poques persones a la vegada, de forma que és més fàcil mantenir la distància social requerida. Tot i això, és recomanable col·locar mampares, ja que ajuda a separar les diferents sessions de tutoria i així evitar aproximacions.

La sala de professors d’un centre educatiu és un espai de treball en el qual els docents interactuen entre ells per prendre decisions i corregir, però també és un espai de distensió i convivència. Donat que els professors passen molt de temps en aquest espai, és important comptar amb una bona ventilació. Tal i com plantejàvem als espais anteriors, disposar de mampares protectores de metacrilat en els espais de treball comú serà pràcticament imprescindible a les escoles post Covid-19, per poder garantir la distància d’1,5 metres i poder-se sentir a gust treballant-hi.

Menjadors

Moltes famílies no poden recollir els seus fills al migdia de forma que molts seguiran quedant-se a dinar a l’escola. Així doncs, cal establir mesures estrictes als menjadors per tal d’evitar la propagació del virus en aquest espai. Primer de tot, cal ensenyar als alumnes que no es poden compartir estris ni menjar. A més, cal indicar els recorreguts amb postes i cintes i senyalització del paviment amb fletxes de circulació.

Caldrà col·locar dispensadors de gel hidroalcohòlic i senyalitzar la importància de mantenir la higiene als espais comuns. Tal com indiquen les autoritats, cal rentar-se les mans abans i després d’entrar. També, incorporar panells de metacrilat entre taules per mantenir junts només els que formen part d’un mateix grup estable.

A més, per mantenir la distància amb el personal de la cuina, col·locar mampares amb una finestreta per recollir el menjar permetrà seguir les mesures de prevenció.

escoles davant la Covid-19

Aules

El distanciament social és una manera efectiva d’evitar la propagació del virus. Per això, cal una reconfiguració de les aules actuals. Tot i que els alumnes es trobin dins del seu grup estable de convivència, cal mantenir distàncies i seguir les mesures. Els divisors entre els pupitres actuaran com a barreres físiques, mantenint els nens i nenes més segurs mentre estan junts a classe. Incorporar mampares fonoabsorbents, a més de garantir la distància, redueix la reverberació acústica, un aspecte força comú a les aules. Els professors també poden sol·licitar una mampara pel seu escriptori, per mantenir una distància segura.

Aules d’infantil:

escoles davant la Covid-19

Aules de primària:

Vestidors

A les taquilles dels vestidors caldrà garantir la distància de seguretat amb pictogrames o mampares separadores. Aquestes cal que indiquin quines es poden usar i quines altres estan bloquejades. També és interessant establir horaris perquè coincideixin el mínim possible amb els alumnes amb taquilles properes. Són pautes de recomanació, sense ser d’obligat compliment, cada centre educatiu ho gestionarà a la seva manera.

escoles davant la Covid-19

 

Lavabos

Als lavabos de les escoles post Covid-19 es poden col·locar aixetes amb cèl·lula fotoelèctrica. Aquetes s’alimenten amb piles o connexió a la xarxa amb instal·lació. A més, incorporem dispensadors de sabó també amb cèl·lula fotoelèctrica o dispensadors de paper. Aquests redueixen el contacte constant de materials i equipament dels espais comuns.

escoles davant la Covid-19

Per a més informació sobre el material i equipament específic que recomanem des d’Efebé per adaptar els diferents espais a les escoles post Covid-19, fes clic aquí per accedir a la presentació completa i especifíca per cada espai, d’acord amb les indicacions que de moment s’han publicat per part del Departament de Salut i el Procicat.

Per poder descarregar el contingut, si us plau faciliti’ns la seva adreça de correu electrònic.

Gràcies! La seva descarrega ja s’ha iniciat!

Alguna cosa ha anat malament, intenteu de nou més tard.

Si us plau revisi els camps marcats.