El dret de la gent gran a gaudir de la tecnologia, una entrevista de VIA Empresa

29/11/2022

Grup Efebé

Deu entitats han creat el ‘Barcelona Aging Collaboratory’, un espai d’innovació centrat en l’envelliment

El diari VIA Empresa, el diari econòmic i empresarial líder en català, entrevista l’Anna Fornt, directora de Grup Efebé, en aquest article sobre la iniciativa del Barcelona Aging coLLaboratory.

L’augment de l’esperança de vida ha obert nous escenaris en l’àmbit de la gent gran. La millora de la qualitat de vida ha passat a formar part del primer nivell de l’agenda política i social de les administracions. A més, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, l’any 2050, un de cada tres catalans tindrà més de 65 anys.

En aquest context neix el Barcelona Aging Collaboratory (BALL), un laboratori que ha de desenvolupar solucions innovadores per avançar cap a un envelliment saludable. Les entitats impulsores del projecte són la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya, Parc Sanitari Pere Virgili, Institut de Robòtica i Informàtica Industrial, Universitat Ramon Llull, Universitat Oberta de Catalunya, Fundació iSocial, Efebé, Qida, Universal Doctor i l’Institut de Recerca Vall d’Hebron.

“Parlem d’un projecte estratègic, on entitats de diferents característiques han sabut arribar a un acord”, apunta Anna Fornt, directora general d’Efebé. Totes les organitzacions implicades treballen sota la modalitat de la quàdruple hèlix. És a dir, unió d’esforços per posar les persones al centre de totes les accions.

El tracte de la gent gran a les ciutats

La problemàtica de la gent gran a la ciutat compta amb obstacles que es pot trobar quan ha de pujar unes escales o utilitzar el transport públic. “La soledat i el sentiment de pertinença a un entorn són coses que moltes vegades no es tenen en compte”, recull Anna Fornt.  La sensació de seguretat, “dins i fora de la llar”, és un aspecte oblidat tal com s’apunta des d’Efebé. Com a entitat experta en organitzar espais i rutines per gent gran, Fornt fa una crida a deixar enrere “la connotació negativa dels vells”. A més, el robot del Barcelona Aging Collaboratory és capaç d’automatitzar tasques logístiques dels hospitals i centres residencials, millorant així la qualitat del servei.

Posts relacionats

Per poder descarregar el contingut, si us plau faciliti’ns la seva adreça de correu electrònic.

Gràcies! La seva descarrega ja s’ha iniciat!

Alguna cosa ha anat malament, intenteu de nou més tard.

Si us plau revisi els camps marcats.