Oficines adaptades als nous temps

27/04/2021

efebe

A poc a poc, el treball presencial va recuperant la importància que tenia. La seva essència, en canvi, ha donat un gir. Molts treballadors demanen tornar a oficines adaptades als nous temps.

En aquest article parlem sobre com combinar l’oficina i el teletreball i quines són les característiques de les oficines actuals. A partir d’ara els espais d’oficina cobriran un altre tipus de necessitats. Concretament, al Baròmetre Grup Efebé 2021: Teletrabajo y la necesidad de repensar el Espacio Oficina vam analitzar com ha afectat la pandèmia als espais i a les formes de treballar. Si entres aquí, t’expliquem els principals resultats extrets d’aquest baròmetre. Per exemple, no anirem a les oficines a realitzar les mateixes tasques que puguem fer des de casa. Per tant, les oficines a partir d’ara hauran d’oferir als empleats alguna cosa que sigui distintiu. Seran Oficines 3C: Comunitat, Cultura i Col·laboració.

El treball per pensar de forma individual, concentrat, es perfila com el tipus de tasca més idoni per a realitzar fora de l’oficina. Així doncs, l’oficina ha de proporcionar més espai de treball compartit. Concentrar menys temps dedicat a tasques individuals i facilitar preferentment el networking, treball en equip, co-creació. A més, aquest tipus d’activitats poden estar vinculades a potents plataformes de connectivitat (amb videoconferències formals de qualitat), treball creatiu en grups reduïts que requereixi especials condicions acústiques o d’aïllament.

No anirem a les oficines a realitzar les mateixes tasques que puguem fer des de casa. Les oficines a partir d’ara hauran d’oferir als empleats alguna cosa que sigui distintiu.

Fins ara les prioritats exigides a un espai oficina, i més durant el període Covid-19 han tingut a veure amb el benestar ambiental salut. A partir d’ara, però, les prioritats i les demandes de millora de les oficines són d’un tall més funcional i apunten a resoldre de forma integrada la funcionalitat de l’espai depenent del tipus d’activitat.

D’aquesta manera sorgeix clúster de prioritats es troben: dispositius de mobilitat; acústica-sorolls, ergonomia, distància entre persones, espai, rendiment i productivitat o la polivalència d’espais. Elements que passen a conformar una nova dimensió híbrida per repensar l’espai i la funció d’una oficina.

Característiques de les “oficines adaptades als nous temps”

Oficines adaptades als nous temps

Teletreball Vs Treball presencial, pros i contres

Per començar, hi ha moltes tasques en tot camp laboral que no requereixen de la presència de l’empleat en el lloc de treball i poden realitzar-tranquil·lament des de la llar comptant amb un ordinador amb connexió a internet estable.

Treballar només des de casa comporta alguns riscos, disminueix la creativitat i l’intercanvi ràpid, col·laboratiu i espontani d’idees. En canvi, treballar cara a cara és molt més eficient. És a dir, dividir les tasques presencialment multiplica els resultats si es treballa colze amb colze: “Teamwork makes Dreamwork”.

A més, és des de l’oficina on s’aprèn la cultura corporativa de l’empresa, assentint o dissentint dels valors d’aquesta. La visibilitat i el networking són altres dos elements més a favor de treballar des de l’oficina. Així, treballar presencialment potencia la interrelació amb els companys i amb els caps facilitant la valoració, la millora contínua i obrint més oportunitats de promoció i remuneració.

Oficina adaptada als nous temps

Treballar des de casa ofereix elements positius que van des d’evitar el risc de contagi propi i de la seva bombolla familiar, comoditat, millor organització del temps o l’estalvi en desplaçaments. Però el teletreball també comporta un vessant negatiu: algunes d’interacció personal i professional citades en el punt anterior i altres vinculades a la productivitat en si ja que no tots els treballadors d’oficina compten amb l’espai, la connectivitat, ni l’aïllament necessari per a poder teletreballar correctament.

Així, l’empresa hauria de pensar en una oficina adaptada als nous temps. Les empreses són les encarregades d’aconseguir que el treballador vegi convenient anar a l’oficina per a realitzar determinades tasques.

El nou propòsit de les oficines és proporcionar un lloc per a la comunitat i per a la col·laboració. Per tant, han de ser les empreses les que promoguin entre els seus treballadors la conveniència, no el desig, d’anar a l’oficina a realitzar determinades funcions que no poden realitzar-se teletreballant des de casa. Oficines que han de ser útils, abans o a més, de friendly.

La necessitat d’adaptar les oficines a aquest nou paradigma és crucial

Cada empresa té l’oportunitat de redissenyar la seva oficina. A través d’un procés participatiu i de co-creació, cada empresa requerirà definir els seus espais en funció de com combinarà les càrregues i tipologia de treball amb cadascun dels seus empleats, en funció del grau de presencialitat i treball en remot fora de l’oficina que s’acordi.

A més, el moment obre un escenari de treball híbrid i coordinat entre el departament de RH i un equip que sàpiga gestionar el procés participatiu i estigui especialitzat en disseny i adequació d’espais de treball, capaç d’assentar un nou espai oficina vàlid de mitjà i llarg termini.

Des d’Efebé estem disposats a ajudar les organitzacions a adaptar les seves oficines als nous temps. El nostre treball comença per conèixer les necessitats dels treballadors de l’empresa. Amb aquesta informació, el nostre equip especialista s’encarrega de dissenyar una proposta personalitzada i treballar-la conjuntament amb el client per a obtenir un resultat que aconsegueixi satisfer-lo. Si t’interessa replantejar les teves oficines per a la tornada al treball presencial, no dubtis a comptar amb l’equip d’Efebé. A la nostra pàgina web trobaràs els nostres canals de contacte.

Per poder descarregar el contingut, si us plau faciliti’ns la seva adreça de correu electrònic.

Gràcies! La seva descarrega ja s’ha iniciat!

Alguna cosa ha anat malament, intenteu de nou més tard.

Si us plau revisi els camps marcats.