Una nova oportunitat d’inserció laboral en la construcció per a dones en risc d’exclusió social

01/06/2022

Grup Efebé

El 2020, només el 8,2% dels professionals de la construcció eren dones, davant el 8,9% del 2019. La gran majoria feien tasques administratives o tècniques especialitzades, lluny dels rams de paleta, fusteria i instal·lacions.

Compartim l’article de La Vanguardia: “Rosalina, Sandra, Iris y Janet, cuatro mujeres listas para construir“. A continuació t’expliquem aquest Programa que ofereix una oportunitat d’inserció laboral per a persones en risc d’exclusió.

Ni una de cada deu professionals de la construcció és dona. Aquest percentatge és encara més baix si ens referim a dones que fan oficis vinculats als de paleta, fusteria i instal·lacions. Fins i tot, a causa de la Covid-19, el nombre de dones professionals de la construcció ha passat del 8,9% el 2019 al 8,2% el 2020. Arriben a les 101.881 dones (xifres iguals que fa una dècada); segons dades són de l’Informe ‘Mujeres en el sector de la Construcción 2020’, publicat per l’Observatorio Industrial de la Construcción i fet públic ara fa un any.

A més d’aquestes més de cent mil dones que treballen a la construcció a Espanya un número molt elevat ho fa en tasques administratives o altament qualificades (arquitectura o enginyeria). Els rams abans esmentats queden en un percentatge encara més baix.

Per donar una solució en aquesta flagrant desigualtat de gènere i també una oportunitat a un col·lectiu de dones en risc d’exclusió social, Fundació Ared i Grup Efebé han impulsat un programa d’inserció laboral adreçat a 15 dones en risc d’exclusió social i per trencar estigmes en el sector laboral de la construcció.

La Fundació Ared acompanya persones en alt risc de vulnerabilitat, majoritàriament dones, perquè aconsegueixin la plena integració a la societat a través de la formació i el treball digne. Grup Efebé, és una empresa de disseny, adequació i manteniment d’espais de treball, centres de salut, entorns per a persones grans, centres educatius i oficines.

El curs que va començar a mitjans de març, acabarà a mitjans de juny i  també compta amb la participació de la Fundación Laboral de la Construcción.

Una nova oportunitat d’inserció laboral

El projecte ha estat un pilot en el marc del Programa INCORPORA de La Caixa. L’objectiu del projecte és desenvolupar un curs bàsic d’educació no formal. Aquest facilita una introducció teòrica i pràctica en el sector de la construcció i reformes com a ajudants dels rams de paleta, fusteria i instal·lacions.

El curs de 300 hores, amb 80 hores de pràctiques incloses, està orientat a dones en risc d’exclusió social que vulguin conèixer el sector i els oficis de paleta, fuster o instal·lador. La finalitat del curs és donar les bases perquè les participants puguin continuar formant-se en un dels tres oficis esmentats.

La formació ha estat repartida en 4 blocs que tenen els següents pesos: Competències transversals i digitals, 75 hores. Prevenció de Riscos Laborals, 32 hores. Competències tècniques específiques, 100 hores; i 80 hores de pràctiques que es faran amb els professionals de Grup Efebé.

Vine a celebrar-ho a la Barcelona Design Week!

El dimecres dia 15 de juny celebrarem la cloenda d’aquest Programa al showroom Efebé, al barri del Guinardó, a Barcelona.

L’aforament és limitat, encara et pots inscriure en aquest enllaç!

Posts relacionats

Per poder descarregar el contingut, si us plau faciliti’ns la seva adreça de correu electrònic.

Gràcies! La seva descarrega ja s’ha iniciat!

Alguna cosa ha anat malament, intenteu de nou més tard.

Si us plau revisi els camps marcats.