5 consells per transformar el pati de la teva escola

23/06/2021

Grup Efebé

El pati de l’escola és un espai d’aprenentatge més. Jugar a l’exterior acostuma a convertir-se en un dels moments preferits dels nens i nenes a l’escola. Es troben en contacte amb la naturalesa, poden relacionar-se amb els seus companys de classe i descarreguen tota l’energia que se’ls acumula a l’aula.

En aquest article d’Efebé et donem cinc consells per transformar el pati de la teva escola. Descobreix-los a continuació!

1. Portar l’aula al pati

Aquest primer punt fa referència a la importància que tenen els espais exteriors i d’esbarjo sobre l’educació dels nens i nenes a l’escola. Així doncs, el primer consell és aconseguir que algunes classes es realitzin a fora. Durant l’estona d’esbarjo els nens i nenes també estan aprenent mentre juguen. Doncs, és una bona idea aprofitar aquella zona que tant els agrada per experimentar.

Es tracta d’adaptar el pati per tal que es puguin fer activitats i tallers d’algunes assignatures, fent les sessions més dinàmiques. Amb el Pack Remodelació de Patis millorem aquestes zones exteriors.

2. Millorar el confort acústic

Juntament amb els passadissos o els menjadors, els patis són un dels espais amb més soroll dels centres educatius. Els nens i nenes descarreguen la seva energia i pels professors i professores es pot convertir en un moment molest.

Incorporar elements fonoabsorbents ajuda a reduir la reverberació acústica d’aquests espais i fer-los més agradables. Al projecte que vam fer a l’escola Fundació Llor es poden veure els elements que vam incorporar al sostre del pati interior. Una solució que afavoreix el confort acústic a l’espai en qüestió.

pati

Projecte Efebé al pati de l’Escola Llor.

3. Hort urbà: responsabilitat i pertinença

L’hort urbà és una opció molt enriquidora pels nens i nenes. El fet que disposin d’un element com aquest afavoreix les seves capacitats socioemocionals i de responsabilitat. Veure com cau sobre la seva responsabilitat que un ésser viu com una planta segueixi creixent els ajuda a entendre el cicle de la vida.

Aquests espais els ensenyen educació en valors. A tenir respecte per les coses, la importància de la sostenibilitat o bé, a compartir els elements del pati.

pati

Projecte Efebé al pati del Col·legi Santo Tomás.

4. Racons per despertar la imaginació

Al pati recomanem incorporar elements diferents i innovadors que ajudin a despertar la imaginació dels nens i nenes. Una caseta de fusta, un cotxe, una cuineta infantil, un escenari, una barca, etc. Creen jocs simbòlics sense estereotips que els limitin, aprofitant cadascun dels elements del pati independentment del sexe de cada nen o nena.

Amagar-se, disfressar-se, imaginar que són una família, fer una representació d’un teatre o d’un programa de televisió que miren, són alguns dels interessos preferits dels estudiants més petits. Per això, és important que hi hagi elements que ho permetin dur a terme.

A més, tal com fem el restyling de productes pels centres educatius, és interessant fer-ho també amb aquests elements del pati. D’aquesta manera, es poden utilitzar rodes preexistents, fusta reciclada de mobiliari antic, etc.

patis

Projecte Efebé al pati del Col·legi Santo Tomás.

5. Fomentar l’exercici físic

Un aspecte imprescindible a les escoles és fomentar la salut física i mental dels alumnes. En aquesta etapa no són conscients de la importància que té, per això, cal inculcar exercicis que es converteixin en rutines, que els ajudin a moure’s, aprendre i exercitar el cos i la ment.

A més, al pati és interessant incloure-hi circuits o desnivells, que els generin un esforç de pensament i de moviment. Mantenir-nos actius i aprendre són dos aspectes que hem de preservar i aplicar a diari durant tota la vida. De fet si ho aprenem a fer de ben petits, ja formarà part del nostre dia a dia.

Amb circuits de psicomotricitat o elements com els que vam incorporar al pati d’infantil del Col·legi Santo Tomás, reforcem la implicació, l’energia, l’activitat, el treball en equip, la imaginació, etc. Així doncs, els ajudem a explorar i experimentar de forma individual i en grups.

Posts relacionats

Per poder descarregar el contingut, si us plau faciliti’ns la seva adreça de correu electrònic.

Gràcies! La seva descarrega ja s’ha iniciat!

Alguna cosa ha anat malament, intenteu de nou més tard.

Si us plau revisi els camps marcats.