“L’escola, escenari de vida”: un webinar d’Efebé
El passat dijous 10 de març vam fer el webinar “L’escola, escenari de vida. Necessitats pedagògiques i transformació d’espais vers l’excel·lència […]
Barcelona | 2020
Dimensions: 707m2
Tipus d'intervenció : Acondicionament acústic dels passadissos i aules de l'escola Sunion
Duració: 1 setmana
L’equip d’Efebé vam realitzar un projecte per l’escola Súnion de Barcelona, una escola de secundària que segueix un model d’aprenentatge actiu i innovador, que posa als nois i noies estudiants com eix central.
L’escola està situada a l’Avinguda de la República Argentina, 85. L’edifici està compost per una ala més antiga i una ampliació de l’edifici a posteriori. Pel que fa a la seva estructura, les aules i passadissos i els materials de les parets i terres en la zona més antiga, conformen una acústica força deficient que requereix la col·locació de material absorbent per aconseguir reduir la reverberació acústica i el ressò a l’espai escolar.
Primer de tot, l’objectiu era millorar el confort acústic, així com la concentració i rendiment dels estudiants. Per fer-ho, hem instal·lat panells absorbents encolats i altres penjats al sostre, de color similar a l’existent en les parets.
Estudis com el de la OMS assenyalen que l’exposició a sorolls excessius comporta problemes d’atenció o dificultat per llegir. La falta d’intel·ligibilitat en un ambient està directament relacionat amb l’aparició de símptomes d’estrès, agitació i pèrdua d’atenció. Aquests fets poden influir en el procés educatiu i repercutir en els resultats acadèmics dels joves estudiants.
Per millorar l’acústica a l’Escola Súnion hem considerat important reduir el soroll a les aules i també als passadissos. Utilitzant els colors corporatius i col·locant panells penjats, hem creat un espai d’entrada a les aules singular, acollidor i tranquil.
Els passadissos i lez zones de descans cada vegada es fan servir més com espais d’aprenentatge o zones de treball en grup durant les hores lectives. Així doncs, pot haver-hi tant estudiants com personal docent desplaçant-se constantment per aquests espais, de manera que el so es pot propagar amb facilitat a les aules contigües si no es condiciona de forma adequada.
Finalment, hem aconseguit reduir els nivells de so tant dins com fora de les aules, evitant que aquest es progagui per l’interior de l’escola. A l’hora de contrastar els resultats, hem obtingut molt bona reacció per part dels estudiants i del personal docent.