“Repensar les residències”, Efebé a La Vanguardia
Avui dilluns dia 8 de juny, La Vanguardia ha publicat una entrevista a l’Anna Fornt, directora de Grup Efebé, sobre com repensar […]
23/09/2021
Grup Efebé
Una habitació per a gent gran és el principal espai per a renovar energia i descansar a un centre residencial. L’arquitectura a les residències de gent gran se centra en paràmetres com el confort, el benestar i la seguretat de les persones, sempre volent mantenir una bona qualitat de vida. És així com es creen espais adaptats a les necessitats reals dels usuaris de cada centre, per tal de fer més agradable i lleu la convivència.
Aquest espai íntim i privat ha de ser confortable per a viure i garantir, així, que les persones grans es puguin sentir com a casa seva: la seva principal preocupació. Cada vegada les famílies avaluen més el disseny i les característiques d’aquest espai a l’hora d’escollir un centre.
Els dormitoris, doncs, cal que ofereixin totes les comoditats possibles. Independentment del grau de dependència de cada persona, l’espai ha d’estar adaptat per a oferir accessibilitat per a tota mena de graus, incloent-hi l’ús de cadires de rodes o el fet d’eliminar qualsevol obstacle per evitar cops, caigudes o relliscades. A més, és important mantenir un confort lumínic i tèrmic, a part d’ergonomia en el mobiliari seleccionat. I finalment, ha de comptar que l’espai també és per als cuidadors i personal de les residències.
En aquest article t’expliquem breument com dissenyem les habitacions per a gent gran als nostres projectes.
L’element principal de l’habitació és el llit i en el cas d’una persona amb dependència o amb possibilitat de tenir-ne en un futur, cal que sigui articulat. Aquest tipus serà beneficiós tant per la persona gran com pel seu cuidador, ja que facilita l’accés al llit quan s’estiren i quan s’aixequen. A més, permetrà fer canvis de posició de forma fàcil, encara que la persona no sigui gran dependent. El fet de comptar amb capçals i peureres fa que es puguin recolzar quan no estan estirats, doncs, aporten confort per a llegir o veure la televisió.
Incorporar elements de seguretat com ara baranes ajuda a facilitar qualsevol moviment.
Un dormitori sempre compta amb una tauleta de nit. La tauleta és important que deixi prou espai per a tots els elements que calgui col·locar al damunt: medicines, fotografies familiars, etc. A més, ha de ser ergonòmica i tenir els cantons rodons per evitar que algú es pugui fer mal. Els calaixos de la tauleta van bé per emmagatzemar, però és important que tinguin les manetes ergonòmiques i es puguin agafar fàcilment. També cal incloure un llum a prop amb un interruptor de fàcil accés des del llit que no limiti l’espai lliure de la tauleta.
Pel que fa a l’armari, ha de ser còmode, fàcil d’obrir i ergonòmic en el seu ús. Ha d’estar ben il·luminat i comptar amb fustes on les pertinences de millor accés siguin les que més utilitzen i les que no tant doncs més amunt o més avall.
A una habitació per a gent gran cal incloure-hi una zona petita per a seure de forma confortable. Una butaca reclinable amb braços i una taula amb l’alçada adequada per recolzar objectes permeten a les persones grans veure la televisió, llegir o fer passatemps si encara tenen la capacitat per a fer-ho. A més, també els ajudarà a l’hora de vestir-se i desvestir-se.
Els espais privats també han de poder rebre visites de familiars i amics. El racó de desconnexió els permet estar tranquils i passar l’estona, però alhora també pot servir com espai de retrobament amb coneguts, en comptes de fer-ho a la sala comuna amb altres persones usuàries del centre i les seves famílies. A la nostra proposta per als centres residencials també plantegem espais privats de menjador per a poder convidar coneguts a menjar i passar l’estona amb ells amb més privacitat.
Recollint els aspectes esmentats, és important que aquest espai tan personal sigui acollidor. Tecnologia, seguretat o confort són elements essencials pel benestar de les persones grans a l’habitació.
Així doncs, a part de tots els elements anteriors, podem incloure’n d’altres per tal de fer-los sentir com a casa. Personalitzar el dormitori amb colors escollits per ells mateixos, incloure fotografies personals o bé objectes com ara coixins o mantes per fer-ne una llar. Aquests elements ajuden a unir el present amb el passat de cadascuna d’aquestes persones, donant així importància a les seves històries de vida. A més, també connecta la memòria i pot millorar el seu estat d’ànim.
A Efebé plantegem tots els projectes pels centres residencials posant la persona al centre, tant els usuaris com el personal. A la nostra pàgina web pots trobar més informació sobre com dissenyem i executem les obres i un catàleg d’equipament ergonòmic adaptat per a les residències.
Avui dilluns dia 8 de juny, La Vanguardia ha publicat una entrevista a l’Anna Fornt, directora de Grup Efebé, sobre com repensar […]
El passat 25 de novembre, en el marc de la Barcelona Design Week 2020, Grup Efebé va organitzar un taller […]
Ahir dijous dia 9 de setembre Grup Efebé vam presentar un webinar organitzat per ACRA, Associació Catalana de Recursos Assistencials. […]