Mobiliari per a una habitació per a gent gran positiva

23/09/2021

Grup Efebé

Una habitació per a gent gran és el principal espai per a renovar energia i descansar a un centre residencial. L’arquitectura a les residències de gent gran se centra en paràmetres com el confort, el benestar i la seguretat de les persones, sempre volent mantenir una bona qualitat de vida. És així com es creen espais adaptats a les necessitats reals dels usuaris de cada centre, per tal de fer més agradable i lleu la convivència.

Aquest espai íntim i privat ha de ser confortable per a viure i garantir, així, que les persones grans es puguin sentir com a casa seva: la seva principal preocupació. Cada vegada les famílies avaluen més el disseny i les característiques d’aquest espai a l’hora d’escollir un centre.

Els dormitoris, doncs, cal que ofereixin totes les comoditats possibles. Independentment del grau de dependència de cada persona, l’espai ha d’estar adaptat per a oferir accessibilitat per a tota mena de graus, incloent-hi l’ús de cadires de rodes o el fet d’eliminar qualsevol obstacle per evitar cops, caigudes o relliscades. A més, és important mantenir un confort lumínic i tèrmic, a part d’ergonomia en el mobiliari seleccionat. I finalment, ha de comptar que l’espai també és per als cuidadors i personal de les residències.

En aquest article t’expliquem breument com dissenyem les habitacions per a gent gran als nostres projectes.

 

Llit articulat adequat

L’element principal de l’habitació és el llit i en el cas d’una persona amb dependència o amb possibilitat de tenir-ne en un futur, cal que sigui articulat. Aquest tipus serà beneficiós tant per la persona gran com pel seu cuidador, ja que facilita l’accés al llit quan s’estiren i quan s’aixequen. A més, permetrà fer canvis de posició de forma fàcil, encara que la persona no sigui gran dependent. El fet de comptar amb capçals i peureres fa que es puguin recolzar quan no estan estirats, doncs, aporten confort per a llegir o veure la televisió.

Incorporar elements de seguretat com ara baranes ajuda a facilitar qualsevol moviment.

Mobiliari d’emmagatzematge

Un dormitori sempre compta amb una tauleta de nit. La tauleta és important que deixi prou espai per a tots els elements que calgui col·locar al damunt: medicines, fotografies familiars, etc. A més, ha de ser ergonòmica i tenir els cantons rodons per evitar que algú es pugui fer mal. Els calaixos de la tauleta van bé per emmagatzemar, però és important que tinguin les manetes ergonòmiques i es puguin agafar fàcilment. També cal incloure un llum a prop amb un interruptor de fàcil accés des del llit que no limiti l’espai lliure de la tauleta.

Pel que fa a l’armari, ha de ser còmode, fàcil d’obrir i ergonòmic en el seu ús. Ha d’estar ben il·luminat i comptar amb fustes on les pertinences de millor accés siguin les que més utilitzen i les que no tant doncs més amunt o més avall.

habitació gent gran

Racó de desconnexió

A una habitació per a gent gran cal incloure-hi una zona petita per a seure de forma confortable. Una butaca reclinable amb braços i una taula amb l’alçada adequada per recolzar objectes permeten a les persones grans veure la televisió, llegir o fer passatemps si encara tenen la capacitat per a fer-ho. A més, també els ajudarà a l’hora de vestir-se i desvestir-se.

Els espais privats també han de poder rebre visites de familiars i amics. El racó de desconnexió els permet estar tranquils i passar l’estona, però alhora també pot servir com espai de retrobament amb coneguts, en comptes de fer-ho a la sala comuna amb altres persones usuàries del centre i les seves famílies. A la nostra proposta per als centres residencials també plantegem espais privats de menjador per a poder convidar coneguts a menjar i passar l’estona amb ells amb més privacitat.

Una habitació per a gent gran segons Efebé

Recollint els aspectes esmentats, és important que aquest espai tan personal sigui acollidor. Tecnologia, seguretat o confort són elements essencials pel benestar de les persones grans a l’habitació.

Així doncs, a part de tots els elements anteriors, podem incloure’n d’altres per tal de fer-los sentir com a casa. Personalitzar el dormitori amb colors escollits per ells mateixos, incloure fotografies personals o bé objectes com ara coixins o mantes per fer-ne una llar. Aquests elements ajuden a unir el present amb el passat de cadascuna d’aquestes persones, donant així importància a les seves històries de vida. A més, també connecta la memòria i pot millorar el seu estat d’ànim.

A Efebé plantegem tots els projectes pels centres residencials posant la persona al centre, tant els usuaris com el personal. A la nostra pàgina web pots trobar més informació sobre com dissenyem i executem les obres i un catàleg d’equipament ergonòmic adaptat per a les residències.

Posts relacionats

Per poder descarregar el contingut, si us plau faciliti’ns la seva adreça de correu electrònic.

Gràcies! La seva descarrega ja s’ha iniciat!

Alguna cosa ha anat malament, intenteu de nou més tard.

Si us plau revisi els camps marcats.