Entrevista al cap d’obra d’Efebé, Guillem Serra

25/10/2022

Grup Efebé

Entrevistem a l’aparellador Guillem Serra, coordinador de projectes i cap d’obra de Grup Efebé. És una peça clau de l’equip que intervé en el procés de construcció i execució dels diferents projectes que fem per centres educatius, oficines, entorns per persones grans i centres esportius i sociosanitaris.

1. On va néixer la teva vocació per ser cap d’obra?

La vocació per la meva feina va néixer de ben petit, quan ajudava al meu avi. Ell havia sigut pintor de professió. De fet, era el pintor de la Mina, un “manetes”. Ho feia tot a casa: enrajolava el terra, feia unes escales, tenia un hort, i totes les interminables reformes, on jo li feia d’ajudant.

2. Considerant el teu rol com a cap d’obra, quina és la part més dura i quina la més gratificant?

La part més dura de la meva feina diria que és la tensió i la pressió que es genera quan ens trobem obres en les quals les dates d’entrega són molt ambicioses o gairebé impossibles. És quan toca prendre decisions, prioritzant les dates i buscant alternatives. Quan surt tot bé és gratificant, però es passen molts nervis en el procés.

La part més gratificant de la meva feina, doncs, és la sensació que un té quan les coses es fan bé. Quan es desenvolupa un bon projecte i l’execució surt rodada, s’entrega tot bé i el client i totes les parts implicades queden satisfetes. En l’àmbit personal la part gratificant és l’aprenentatge diari i el contacte amb els companys i els professionals amb qui treballo.

3. Quines qualitats creus que ha de tenir un bon aparellador (cap d’obra)?

Jo crec que un aparellador és un professional que ha de saber una mica de tots els rams que participen en l’obra. I al final quan en saps una mica de tot, en saps molt de res. Per tant, és important rodejar-se de professionals especialistes que siguin bons i que t’assessorin bé. A la vegada també és clau ser una persona organitzada, per poder coordinar, gestionar i planificar les seves feines a l’obra.

Una qualitat molt rellevant d’un aparellador és el bagatge. Ha de tenir hores d’obra per saber quant de temps comporta cada feina, quins mitjans es necessiten, les particularitats de l’execució, els contratemps que poden sorgir, etc.

4. En el sector de l’arquitectura, quins reptes presenten les obres en els últims temps?

El repte més gran ara mateix és aconseguir ser competitiu amb els preus desorbitats dels materials a causa de la crisi energètica. A nivell arquitectònic, ser capaços d’introduir solucions que minimitzin l’impacte econòmic com l’aprofitament de materials i utilitzar sistemes constructius sostenibles que evitin la total dependència de les energies fòssils. Aconseguir que aquest tipus d’arquitectura estigui a l’abast de tothom econòmicament diria que és un gran repte.

5. Què li diries a una persona que s’està plantejant demanar-vos un projecte? Per què els recomanaries escollir Efebé?

A algú que vulgui contractar els nostres serveis li diria que l’equip de Grup Efebé li oferim un servei integral, que inclou des del disseny del projecte, personalitzat per cada client, fins a l’entrega de l’obra executada.

Destacaria el fet que el nostre client només ha de parlar amb un interlocutor. Nosaltres ens encarreguem de tota la resta. Que executi el projecte qui l’ha redactat és un gran avantatge.

6. Quines altres aficions tens fora d’aquest sector?

Doncs, bàsicament, un clàssic, però gaudeixo de la família i els amics i m’agrada molt fer esport.

7. El teu element/ciutat/edifici arquitectònic preferit és…

No te’n puc dir un. Em va generar molt d’impacte Louis Kahn. Per exemple, l’Assemblea Nacional a Bangladesh, que és brutal, una Biblioteca de la Phillips Exeter Academy impressionant o uns laboratoris de biologia a l’Institut Salk, La Jolla, EUA. És un arquitecte de l’època del modernisme que m’agrada molt.

 

Pots conèixer més sobre Grup Efebé a les nostres xarxes socials:

Instagram | Twitter | LinkedIn | Facebook

Posts relacionats

Per poder descarregar el contingut, si us plau faciliti’ns la seva adreça de correu electrònic.

Gràcies! La seva descarrega ja s’ha iniciat!

Alguna cosa ha anat malament, intenteu de nou més tard.

Si us plau revisi els camps marcats.