L’espai de treball és un element clau pel desenvolupament de l’activitat professional. Per això, en aquest article us expliquem l’ús correcte dels ordinadors al lloc de treball. Recollim tot el que hem de tenir en compte, diferents mesures que ens poden ajudar a treballar correctament, com per exemple, les característiques i col·locació dels ordinadors de taula.
L’ús d’ordinadors de taula
Analitzem alguns dels elements que integren l’equip de treball i exposem algunes disposicions mínimes de seguretat establertes per l’ “Instituto Nacional de Seguridad e Higiene en el Trabajo (INSHT)”. Aquestes mesures ens ajudaran a evitar lesions múscul esquelètiques i molèsties visuals.
- Taula o superfície de treball. La premissa és que hi ha d’haver l’espai suficient per col·locar tots elements que integren l’equip de treball. Convé deixar una amplada major a 80×120 cm per tal que entre el teclat i l’extrem de la taula quedi una distància de 5 a 10 cm. L’alçada de la taula i de la cadira han de permetre la realització del treball facilitant el canvi postural.
- Pantalla. L’alçada de la primera línia de la pantalla no ha d’estar per sobre del nivell dels ulls, a uns 43-47 cm de la taula. La pantalla ha d’estar enfront dels ulls, perquè si no, el coll queda desequilibrat i en tensió. D’aquesta manera, a més, s’evita la càrrega dels músculs de la columna vertebral que, a la seva vegada, pot generar mals de cap, esquena, espatlles i coll. La pantalla no ha de tenir reflexos i ha d’estar perpendicular a les finestres i fonts de llum.
- Suport del monitor. Permet regular els angles de visió i situar la pantalla en la zona més confortable per a l’usuari. La mobilitat del monitor ha de permetre la rotació horitzontal lliure (90º) i una inclinació vertical de 15º aproximadament, sent aconsellable la regulació de l’alçada.
- Teclat. Ha de ser independent i possibilitar la seva reubicació conforme als canvis de tasca o de postura de l’usuari. La seva alçada, el seu gruix i la seva inclinació poden influir en l’adopció de postures incorrectes i originar trastorns com tendinitis, tenosinovitis o síndrome del túnel carpià.
- Ratolí. Ha d’adaptar-se a la corba de la mà. La superfície sobre la qual treballem no ha de dificultar el seu moviment. A més, ha de permetre el recolzament de la part dels dits, mà o canell en la taula de treball, afavorint així la precisió en el seu ús.
- Recolzament de mans. Redueix la càrrega estàtica dels membres superiors i afavoreix l’alineació correcta del canell mentre s’està treballant. La superfície ha de coincidir amb l’alçada del teclat, ha de ser estable per tal que no es mogui i els seus extrems no han de ser afilats. El seu ús evita l’estrangulament del túnel carpià, tendinitis i mal d’espatlles.
- Portadocuments. Proporciona la correcta col·locació dels documents, ja que aquests es troben així a la mateixa alçada i el mateix pla de visió que el monitor. Ha de ser estable quant a alçada, inclinació i distància. El seu emplaçament ha de permetre que l’usuari no realitzi girs de cap i tronc.
- Cablejat. La seva disposició en el lloc de treball no ha de suposar un obstacle per les zones de pas. Es recomana que els endolls i les preses de corrent tinguin el menor recorregut possible. L’accés a les connexions principals ha de ser fàcil i convé separar el cablejat de transmissió de dades i l’elèctric.
Per últim, cal recordar que el propi ordinador es també el teu espai de treball. Cal mantenir l’escriptori virtual net, crear carpetes per a organitzar, evitar conservar arxius inútils i col·locar un fons de pantalla que et relaxi i t’ajudi a concentrar-te.
L’ús d’ordinadors portàtils
A diferencia dels ordinadors de taula, els ordinadors portàtils suposen certs factors de risc. Com per exemple el fet que la improvisació del lloc de treball, ja sigui a una oficina externa, un hotel, o a mitjans de transport com avions, trens o autobusos, pot dificultar l’adopció de postures de treball còmodes o correctes.
El disseny integrat de la pantalla i el teclat en els ordinadors portàtils no permet ajustar de forma convenient i ergonòmica la distància de la persona usuària entre el teclat i la pantalla. Això obliga l’usuari a adoptar postures forçades de coll i cap.
La integració del ratolí a l’ordinador i el disseny del teclat, amb tecles més juntes i petites, obliga a fer la feina amb més moviments en postures forçades de la mà i el canell. El fet de carregar i transportar l’equip de treball durant el desplaçament d’un lloc a l’altre incideix en una sobrecàrrega muscular localitzada.
Què cal corregir en l’ús d’ordinadors portàtils?
- Evita postures forçades. Estar molt de temps assegut en una postura estàtica utilitzant l’ordinador portàtil fa que s’adoptin postures forçades, sobretot del tronc, el coll i les extremitats superiors. Per reduir les postures forçades ajusta l’alçada de la cadira de manera que puguis mantenir els avantbraços flexionats fins a 90º i recolzats sobre la taula, sense enlairar les espatlles. Mantingues l’esquena correctament recolzada en el respatller de la cadira. Les cames han de formar un angle de 90º. També has de mantenir recolzats els peus i les cames per facilitar el recolzament lumbar al seient i evitar compressions a les cames.
- Recolza correctament els canells. Col·loca el portàtil de manera que disposis d’espai per recolzar els canells. Treballa amb els canells en posició neutra, és a dir, sense forçar lateralment o vertical. Utilitza un reposacanells per eliminar tensions musculars i evita la flexió o extensió del canell.
- Seu en posició frontal respecte de la pantalla. En les tasques que requereixin alternar la visualització de la pantalla amb la lectura freqüent de documents impresos, recolza aquests documents en un suport entre el teclat i la pantalla.
- Pauses curtes. Fes descansos freqüents amb exercicis físics posturals. (entre 5 i 8 minuts per cada hora, o hora i dos quarts).
- Fatiga visual. Una il·luminació o contrast inadequats origina enlluernaments i reflexos a la pantalla. Per controlar la fatiga visual fes pauses breus però freqüents (de 20 segons cada 20 minuts aproximadament).
- Posició de la pantalla. Tracta de col·locar la pantalla a una distància superior als 40 cm. respecte dels ulls. Posa la pantalla a una altura tal que la puguis veure dins l’espai comprès entre la línia de visió horitzontal i la traçada a 60º sota la horitzontal.
L’ordinador portàtil està dissenyat per fer tasques esporàdiques, no com a eina de treball habitual. Utilitza sempre que sigui possible estacions d’acoblament que permeten utilitzar teclat i ratolí perifèrics. La taula de treball ha de disposar de vores arrodonides, ha de ser poc reflectora –ni massa clara ni massa fosca- i ha de ser prou gran com per col·locar-hi els elements necessaris.
Quan carreguis el portàtil en una bossa de tipus bandolera, canvia periòdicament el braç amb els qual el transportes, de manera que el pes es reparteixi a banda i banda del cos. Si també es transporten maletes, cal equilibrar el pes d’ambdues parts. Utilitza una motxilla amb preferència a una bossa bandolera.
Finalment, recorda que en el nostre catàleg d’oficines disposem de suports per ordinador portàtil, reposapeus per espais de treball i altre equipament d’oficina per adecuar els vostres espais de treball.